december 6, 2019

Udskiftning af blækpatroner

At skifte  blækpatroner er for mange selvfølge. Denne guide er ikke til dem der har prøvet det masser af gange før, men er du lidt i tvivl og vil du have et par gode tips med på vejen er denne guide for dig.

Der er i så mange forskellige typer af printere og blækpatroner på markedet, at det ikke er muligt at lave en guide der passer præcist til dem alle. Denne guide holder sig derfor til de overordnede ting du skal være opmærksom på, når du skifter patronerne i din printer

Fjen den gamle blækpatron

Det første du skal gøre er fjerne den gamle blækpatron. Nogle printere skal være tændt når du åbner printers låg da dette gør at printeren placere printerpatronholderen i midten af printeren. Efterfølgende kan du så slukke printeren og tage den gamle patron ud. På enkelte printere skal du gennem printerens software sørge for at printeren placerer printerpatronholderen korrekt. De fleste printere har to eller flere blækpatroner. Har din printer to blækpatroner er den sorte patron oftest den mindste.

Blækpatronens opbevarings beskyttelse fjernes

Efterfølgende skal du fjerne det lille stykke plastic eller tape der beskytter den nye blækpatrons printerhoved. Hvis du ikke gør dette vil printerpatronen ikke kunne udskrive da blækket vil blive holdt tilbage eller printerpatronen ikke vil kunne få forbindelse til printeren. Næsten alle blækpatroner har en eller anden for beskyttelse der skal fjernes før de sættes i.

Indsæt den nye printerpatron

Den nye printerpatron kan nu sætters i, klikkes på plads (låses), printerens låg kan lukkes og printeren kan tændes igen. Nu hvor den gamle patron er blevet skiftet med en ny er det vigtigt at du kører printerens renseprogram. Renseprogrammet finder du typisk ved at gå ind under printere –> højre klikke printeren –> vælge egenskaber eller udskriftsindstillinger fra menuen –> og lede efter noget der hedder rengøring / rensning af dysser eller printerhoveder. Efter printeren har kørt renseprogrammet og udskrevet en testside er den nye blækpatron installeret korrekt og klar til brug.

Jeg har installeret en ny blækpatron, men den printer intet?

  • Printerdysserne er måske udtørrede eller blokeret. Kør printeres renseprogram igen og prøv om du nu kan udskrive korrekt.
  • Måske sidder printerpatronen ikke helt som den skal, prøv at tage blækpatronen ud igen og indsæt patronen igen.
  • Bemærk at du under ingen omstændigheder må røre ved chippen på blækpatronen, da statisk elektricitet og fedt fra dine fingre kan ødelægge blækpatronen.

Farverne er andeles end på tidligere udskrifter
Bruger du en anden type farvepatron end den originale kan dine udskifter have andre farvenuancer. F.eks. kan den gule farve være lidt mere orange hos en producent i forhold til en anden. Farverne vil aldrig blive helt de samme hvis du bruger andet blæk. Bemærk at farverne også kan variere alt efter hvilket program du bruge til at udskrive da billedbehandlingsprogrammer ofte bruger forskellige farveprofiler.

Printet er ikke skarpt og farverne flyder sammen
Udskriver du fotografier skal du bruge fotopapir. Almindeligt printerpapir er kun beregnet til udskrift at tekst i sorthvid. Bruger du allerede fotopapir er det måske en uheldig kombination af papir og blæk. Vil du være sikker på resultat og vil du ikke bruge tid på at eksperimentere så køb originalt blæk og fotopapir.

Vælger du at bruge lidt tid på at finde det rigtige blæk og fotopapir er der mange penge at spare. Jeg kan anbefale dig at starte med at tage et kig på iBob.dk, de sælger både blæk og fotopapir af høj kvalitet – også til en god pris.

Kommentarer

  1. Mona S skriver:

    Tak for yderst nyttig guide til udskiftning af blækpatroner – skrevet, så selv non-handy-women kan forstå den 😉

Skriv kommentar

*